Reactie OVAM op Open brief CIB over het asbestattest

17/11/2022

Reactie OVAM op Open brief CIB over het asbestattest

De OVAM wenst kort te reageren op de open brief die CIB Vlaanderen namens hun leden aan Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir en de nieuwsredacties bezorgde.

We hebben begrip voor de bezorgdheden en ongerustheid in de sector, maar willen de noodkreet toch graag nuanceren met een aantal cijfers.

De OVAM leverde de afgelopen 7 dagen 450 asbestattesten af van de in totaal 891 afgeleverde attesten sinds 15 september 2022. Het is duidelijk dat heel wat verkopers samen met hun makelaar tot heel kort voor de deadline gewacht hebben met het contacteren van een asbestdeskundige.

Dat zorgt nu inderdaad voor volle agenda’s en langere wachttijden bij een aantal deskundigen. Zeker bij die asbestdeskundigen waarmee immokantoren een commercieel partnership afsloten. Andere asbestdeskundigen geven aan dat er bij hen wel nog ruimte in de agenda is.

Tijdig, verschillende deskundigen contacteren is dus de boodschap. Zo benutten we ten volle de beschikbare marktcapaciteit.

Daarnaast moeten er inderdaad voldoende asbestdeskundigen zijn om een inventaris op te maken en het asbestattest af te leveren. Vandaag zijn er 477 asbestdeskundigen geslaagd en 251 gecertifieerd. De lijstop onze website geeft een overzicht van bedrijven met minstens één asbestdeskundige die effectief gecertifieerd én actief is. Daar hoeft geen twijfel over te bestaan. Een asbestdeskundige kan 2 tot 4 asbestinventarisaties per dag uitvoeren, afhankelijk van het type pand. In theorie zouden 251 asbestdeskundigen dus 500 tot 1.000 asbestinventarisaties per dag aankunnen indien ze dit voltijds doen. Dat is een stevige basis. Die groep groeit bovendien elke week aan. De opleidingen en examens lopen gewoon verder.

Maar de OVAM wil op korte termijn werk maken van efficiëntiewinsten in de certificatieprocedures bij de vier erkende certificatie-instellingen zodat alle 477 geslaagde asbestdeskundigen snel aan de slag kunnen en de verkopers en immokantoren zo nog beter kunnen ondersteunen. Onder meer een betere spreiding van de kandidaten over de verschillende certificatie-instellingen kan een oplossing zijn.

(Bron: https://ovam.vlaanderen.be)

Webshop powered by Marcando