EPC

Bij het te koop of te huur stellen van een pand is een EPC-attest verplicht. De standaard geldigheidsduur van een EPC-attest bedraagt 10 jaar. Voor de verkoop dient dat EPC-attest te zijn opgesteld na 2019 om nog steeds geldig te kunnen worden gebruikt. 

  1. Welke soorten EPC stellen wij op:
    1. EPC residentieel: residentiële bestemmingen zijn: éengezinswoningen, appartementen en collectieve woongebouwen.
    2. EPC klein niet-residentieel. Niet-residentiële bestemmingen zijn: kantoor, handel, horeca, logeerfunctie en andere of onbekend. Het bruikbare vloeroppervlak van de niet-residentiële eenheid is niet groter dan 500 m2. De labelgrenzen bij kleine niet-residentiële gebouwen verschillen met die v
    3. Gemeenschappelijke delen

Heeft u een EPC nodig? Check het met de EPC wegwijzer

Wat is EPC?

Het energieprestatiecertificaat is een document dat aangeeft hoe energiezuinig jouw wooneenheid/gebouw is. Elk gebouw krijgt hiervoor een label gaande van A+ (energiezuinig) tot F (energieverslindend). Het energieprestatiecertificaat (EPC) geeft een kengetal uitgedrukt in kilowattuur (kWh) per m² en per jaar. Dit is een indicatie van de energie die nodig is om het gebouw te verwarmen. Hoe lager dit kengetal, hoe energiezuiniger het gebouw. Het kengetal of score houdt enkel rekening met de gegevens van het gebouw (isolatieparameters) en de aanwezige installaties en niet met uw gebruikersgedrag, dat individueel kan verschillen.

Waarom een EPC?

Elk gebouw moet bij verkoop/verhuur beschikken over een geldig EPC. Het EPC informeert mogelijke kopers of huurders vooraf over de energiezuinigheid van het gebouw. De verkoper/verhuurder is verplicht om in advertenties (online, op affiche, in krantje of zoekertjes, via een makelaar, ...) de energieprestatie van het gebouw te vermelden met de energiescore of het EPC-label (van A+ tot F). Vanaf 2022 moet bij verkoop het EPC voor een bestaand gebouw zijn opgemaakt in 2019 of later.

Documenten voor een EPC:

  1. Onze energiedeskundige kijkt alle documenten na die betrekking hebben op de bouw van het gebouw en de gebruikte bouwmaterialen. We vragen om alle documenten bij aanvang van de controle klaar te leggen. Het is niet mogelijk om documenten na te sturen. Onze energiedeskundige mag bovendien alleen duidelijk omschreven documenten aanvaarden. Zo moet op ieder document het volledige adres en/of het kadastraal nummer van het gebouw, een datum en de auteur worden vermeld. De ondertekening gebeurt ter plaatse tijdens de controle.

    Hoe gaan wij te werk:

    1. Bestelling en inplannen plaatsbezoek
      1. Na ontvangst van de aanvraag nemen we binnen de 48u contact op om het plaatsbezoek vast te leggen. Dit plaatsbezoek voorzien wij standaard binnen de 5 werkdagen na de aanvraag voor zover wij in die periode toegang kunnen krijgen van de eigenaar of de huurder van het gebouw. U ontvangt een bevestigingsmail met het afgesproken tijdstip.
    2. Voorbereiden plaatsbezoek.
      1. Wij sturen een aanstiplijst bij bevestiging van de afspraak. Deze aanstiplijst geeft weer welke documenten in aanmerking komen als bewijsstukken voor de opmaak van het EPC. Het is aangeraden om deze bewijsstukken te verzamelen en klaar te leggen voor onze energiedeskundige, aangezien deze uw EPC gunstig kunnen beïnvloeden.
    3. Plaatsbezoek
      1. Onze energiedeskundige zal zich op het afgesproken tijdstip op de plaats van afspraak melden. Standaard rekenen wij gemiddeld 1u voor het plaatsbezoek, afhankelijk van de complexiteit en omvang van het pand.
      2. Onze expert informeert de opdrachtgever over het verloop van het bezoek en overloopt de aangeleverde documenten die betrekking hebben op het pand.
      3. Vervolgens begint onze deskundige met de inspectie van het gebouw. De nodige opmetingen worden gedaan, de gebouw gebonden technische installaties zoals verwarming, sanitair warm e.d. worden gecontroleerd. Verder worden de ramen en deuren geïnspecteerd alsook de al dan niet aanwezige isolatie.
    4. Opstellen certificaat
      1. Na het plaatsbezoek gaat onze deskundige aan de slag om het gehele gebouw om te zetten in een 3D-model met behulp van de opmetingen en/of plannen om via deze weg de verliesoppervlakken en volumes te berekenen.
      2. Vervolgens worden alle parameters in de software van het Vlaams Energie en Klimaat Agentschap (VEKA) ingevoerd om zo het energieprestatiecertificaat te bekomen.
    5. Levering en facturatie
      1. Het definitieve EPC wordt standaard binnen de 3 werkdagen na het plaatsbezoek afgeleverd bij de klant, samen met de factuur.

    Bekijk onze EPC opties

    Studio (< 55 m²)

    EPC RESIDENTIEEL -

    EPCRS
    Appartement (< 250 m²)

    EPC RESIDENTIEEL -

    EPCRA
    Rijwoning (< 250 m²)

    EPC RESIDENTIEEL -

    EPCRR
    Half open bebouwing (< 250 m²)

    EPC RESIDENTIEEL -

    EPCRHOB
    Open bebouwing (< 250 m²)

    EPC RESIDENTIEEL -

    EPCROB
    Alle types (> 400 m²)

    EPC RESIDENTIEEL -

    EPCR400
    Alle types (> 250 m² en < 400 m²)

    EPC RESIDENTIEEL -

    EPCR250
    Vloeroppervlakte 76-250 m²

    EPC NIET-RESIDENTIEEL -

    EPCNR250
    Vloeroppervlakte 0-75 m²

    EPC NIET-RESIDENTIEEL -

    EPCNR75
    Vloeroppervlakte 251-500 m²

    EPC NIET-RESIDENTIEEL -

    EPCNR500

    Webshop powered by Marcando