Renoveren met asbestattest? Goed bezig!

09/01/2024

Heb je renovatieplannen? Vermijd gezondheidsrisico’s en onvoorziene kosten met een asbestattest.

Ben je van plan om je woning of een ander gebouw ouder dan 2001 te renoveren? Dan ben je goed bezig als je vooraf een asbestattest laat opmaken. En als je al een asbestattest hebt, ben je écht keigoed bezig als je een aanvullend onderzoek laat uitvoeren!

Renoveren? Da’s altijd best mét asbestattest

Asbest in daken en gevels kennen we allemaal. Maar wist je dat dit materiaal tot het jaar 2000 in veel meer bouwtoepassingen gebruikt werd? Denk aan vinylvloeren, lambrisering, vensterbanken, afvoergoten of zelfs bloembakken. Misschien ook wel bij jou thuis.


Plan je renovaties in een pand van voor 2001? Dan ben je pas goed bezig als je een asbestattest aanvraagt vóór je gaat kloppen en breken. Want als je asbestmaterialen beschadigt, kunnen schadelijke asbestvezels vrijkomen. Een gezondheidsrisico waartegen je jezelf, je familie en vrienden kan beschermen.
En wie tijdens de renovatie op verborgen asbest botst, botst bovendien op onvoorziene kosten. Want als een ingesloten asbestmateriaal door de werken eenvoudig bereikbaar wordt, moet je het wegnemen. Opnieuw insluiten mag niet.

Tegen 2032 moet iedere eigenaar van een gebouw van voor 2001 sowieso een asbestattest hebben. Dus ga je renoveren? Dan is dat het ideale moment om je attest al aan te vragen.

Wat is het asbestattest?

Een asbestdeskundige komt ter plaatse voor een inspectie, beoordeling en een eventuele staalname. Op basis daarvan levert de OVAM voor elk eigendom een uniek asbestattest af. Daarin staat de uitspraak over de asbestveiligheid van de woning. En advies over hoe je het aangetroffen asbest kan beheren of verwijderen. Voorafgaand aan werken kan een asbestattest met aanvullend onderzoek nodig zijn.

(Bron OVAM)

Webshop powered by Marcando