Veelgestelde vragen

  • als je een serviceflat of een noodwoning verhuurt aan een dagprijs zonder huurovereenkomst.
  • als je een onbewoonbaar verklaarde woning verkoopt.
  • als je een woonboot verkoopt of verhuurt.
  • als je een deel van de eigendom verkoopt of verhuurt, bv. bij een echtscheiding.
  • als je een vakantiewoning verhuurt met een huurovereenkomst voor minder dan 2 maanden.
  • Bij verkoop/verhuur van studentenkamers indien deze geen autonome keuken en sanitaire voorziening hebben, er moet WEL een attest zijn voor het gehele gebouw.
  • als er een geldig EPC aanwezig is.

Een epc verslag is 10 jaar geldig, indien de eigendom tijdens deze 10 jaar opnieuw verkocht of verhuurd wordt, moet geen nieuw attest gemaakt worden. ECHTER zijn attesten ouder dan 2019 niet meer valabel en moet ook hier een nieuw attest aanwezig zijn.

Ja, de deskundige moet de eigendom bezocht hebben om een correcte score te verkrijgen.

Een attest kan niet enkel via foto’s, facturen.. Opgesteld worden.

De deskundige heeft voldoende tijd nodig om opmetingen en controles uit te voeren, alsook bepaalde documenten zoals facturen in te kijken. Indien er geen plannen van de woning beschikbaar zijn, zal de deskundige de eigendom moeten opmeten, wat meer tijd in beslag zal nemen. Gemiddeld duurt een plaatsbezoek 60-90 minuten.

Er wordt zo snel mogelijk een afspraak ingeboekt. Na het bezoek mag u het attest binnen de 2 werkdagen verwachten.

Nadat de woning uitvoerig werd geïnspecteerd (ramen, chauffage, vloeren, isolatie..) maakt de deskundige een schets van de woning van waaruit de oppervlaktes en het volume worden gehaald .Alle gegevens worden ingevoerd in een database van de Vlaamse overheid van waaruit een automatische berekening volgt via een softwarepakket. De deskundige moet de stappen van het inspectieprotocol volgen dat is aangereikt door het Vlaams Energie – en Klimaatagentschap (VEKA)

De deskundige voert de term ‘onbekend’ in in de software wanneer er geen zichtbaar bewijs is. - Vb: Vloer zonder factuur van isolatie: Wordt bij de aanwezigheid van isolatie ‘onbekend’ ingevoerd.

Dit is het volume van alle ruimtes in een gebouw die thermisch afgesloten zijn.

Alsook het volume van alle ruimten in een gebouw die men wenst te beschermen tegen warmteverlies naar de buitenomgeving (lucht of water), de grond en alle aangrenzende ruimten die niet tot een beschermd volume behoren.

De bruikbare vloeroppervlakte is de som van de bruto-vloeroppervlakten van alle vloerniveaus binnen het beschermde volume die voldoen aan volgende voorwaarden:

  • De ruimte is beloopbaar
  • De ruimte is toegankelijk
  • De vrije hoogte bedraagt minstens 150 cm

Indien er geen epc attest aanwezig is, riskeert u een administratieve geldboete van minimaal 500 euro tot maximaal 5000 euro.

Webshop powered by Marcando